Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bílý muž nemá kam odejít (pokračování)

I já, bílý muž, chci lepší život, svobodu, rovnoprávnost a spravedlnost! Musím žádat, aby mi to vše zajistila moje vláda, protože jinou možnost nemám. Musím žádat, aby moje vláda především chránila můj svět, protože: BÍLÝ MUŽ NEMÁ KAM ODEJÍT!

 

Tak končil můj blog, napsaný před necelými dvěma roky. Nic se za ty dva roky nezlepšilo, ba naopak. Afrika, Arábie i Asie se velmi přiblížila. Počet emigrantů z těchto území roste geometrickou řadou a především Jih se dává do pohybu směrem k nám. Dva roky jsou z hlediska dějin jen časovým prachem, úsekem pod rozlišovací schopnosti dějin. Kdo si na tyhle dva roky za pár desítek let vzpomene. Jenže já nejsem dějiny, já ty dva roky prožil, protrápil se jimi, sem tam se i proradoval a prožil jsem je na vlastní kůži. Na vlastní bílou kůži. I když jsem se snažil vystavovat ji slunci, jak to jen šlo, zůstala bílá, a i když se to na první pohled nezdá, ovlivňuje barva mojí kůže moje postavení na světě.

 

Dny bílého muže jsou sečteny. Ještě vyjednáváme, ještě se bráníme, ještě bojujeme (alespoň někteří), ale nejde o víc, než o odklad. Když budeme mít štěstí, bude to odklad o několik generací, ale pokud necháme vládu v rukou lidí, kteří využili naší naivní představy o demokracii a vedrali se do čela a vládnou našemu světu bez jakékoliv vize, jen s touhou udržet si moc a výhody z toho plynoucí, může se nám přihodit, že období bílého muže skončí velmi rychle.

 

Když jsem na cestách, bavím se rád nejen s obyčejnými lidmi na ulici, v hospodě, v zapadlých vesnicích a mimo hlavní třídy měst, ale snažím se hovořit i se vzdělanými mladými lidmi, rozmlouvat s nimi o jejich pocitech, představách o světě, snech a touhách. Mladí Asiaté, Arabové, Afričané, Latinoameričané mají kupodivu mnoho společného. Nejsou ještě rozežíráni nenávistí a nesnášenlivostí jako jejich rodiče, ale všichni do jednoho si myslí, že bílý člověk už lidstvu dal, co mu dát měl a nastává jejich čas, jejich doba, jejich šance postavit se do čela a určovat běh příštích dnů. Podle nich máme svůj zenit dávno za sebou, už jsme pokořili svoje Kilimandžáro, nebo svůj Everest a teď jsme na sestupu. Někteří z mladých Arabů s úsměvem dodávají, že nejvíc horolezců umírá právě při sestupu, kdy jsou horolezci unavení, vydali se ze všech sil, chybí jim ostražitost a vůle. Nejprve mě to děsilo. Ale nakonec – k čemu by mi byl děs? Proč by mě měli děsit věci, které tuším už tolik let. Svět bílého muže se vyčerpal a je na odchodu ze scény, chtělo by se říct, že to je neodvratné.

 

Jenže se mi s tím nechce smířit. Někde hluboko ve mně se vzdouvá trocha odporu, a čím víc o tom přemýšlím, tím odpor ve mně roste. Ne vůči Asiatům, ne vůči Arabům, Afričanů a Latinoameričanům, ale vůči těm borcům, kteří řídí můj svět a kteří ho řídí tak nesmyslně a blbě, že prostor bílého muže dávají tak snadno všanc. Musí se zrovna za mého života a za života mých dětí stát mému světu to, co stalo Řecku po Alexandrovi, co se stalo Kartágu po Hannibalovi, co se stalo Inkům po Huayano Capacovi, co se stalo Římu po posledním císaři? Nechci, a nemohu se s tím smířit.

 

Zdá se to být přirozeným během světa. V různých časech, na různých místech se taková situace opakuje celkem pravidelně. A je jasné, že je to velmi nepříjemné pro ty, které to bezprostředně postihuje. Proč se to děje zrovna nám?

 

Chybí nám vůle po vítězství, změkli jsme. Neumíme už dávno uvažovat jako boží bojovníci. Chybí nám jejich sebedůvěra, jejich bojechtivost, která věří klidně i na zázraky. Nepotřebují racionální argumenty, nesvazuje je skepse a tzv. korektnost. Chybí nám víra, že právě já jsem nástrojem spásy a můj meč rozhodne poslední bitvu. Bohužel tohle všechno chybí i našim vůdcům.

 

Moji vůdci se nesoustředí na ochranu mého světa. Jsou oslepeni vlastní touhou po moci, mají pocit, že narazili na zlatou žílu a že pro ně neplatí daná pravidla, příkazy lidské slušnosti a morálky. Sliby dané před volbami jsou jim pro smích a smlouvy s voliči se mění v cáry papíru. Právo je to, co jim vyhovuje a zločinem se stává to, co oni označí zločinem. Místo toho, aby chránili prostor pro svůj národ, používají národ k tomu, aby pravidelně doplňoval pokladnici, nehledě na to, že tím jenom oslabují náš prostor. Musíme vymyslet, jak se jich zbavit a jak třeba po malých velmi praktických krůčcích ochránit svůj svět. Musíme kašlat na to, že nám to bude někdo vyčítat, že nám bude nalepovat na záda, že jsme xenofobové, rasisti, nesnášenlivá čeládka. Musíme mít před sebou vědomí, že to neděláme proti nikomu, ale pro sebe a svoje děti.

 

Lidi na lidi jsou jako saně
člověk na člověka jako kat
podívejte se na ně, musíte naříkat
Obr do pidimužíka mydlí
domnívaje se, že vyhraje
klidně seďme na židli, čtěme Bibli, tam to všechno je.

 

Napsali v roce 1938 Jan Werich a Jiří Voskovec. Doba se lámala v kostech a světlo na konci tunelu blikalo téměř neznatelným plamínkem. Svět pak prošel peklem, ale nakonec se zvednul z popela. Takže: „Klidně seďme na židli, čtěme v Bibli, tam to všechno je.

 

Kam může odejít bílý muž (díl první)

 

 http://janpapez.blog.idnes.cz/c/191276/Kam-muze-odejit-bily-muz.html

 

Autor: Jan Papež | čtvrtek 28.3.2013 8:30 | karma článku: 27,98 | přečteno: 1182x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)