Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítěz prvního kola prezidentských voleb: marketing !

Skvělá zpráva: k volbám přišlo více než 60% procent voličů. Přímá volba dokázala aktivovat lidi a přesvědčit je, že má smysl jít volit a přidat svůj hlas k některé z nabízených alternativ. To je určitě nejpozitivnější věc na celé přímé volbě. Lidé ještě nerezignovali, jsou schopni sebrat se a udělat alespoň to nejmenší, co udělat mohou, jít k anonymním volbám. Další velmi pozitivní věc – mnohem důkladnější zkoumání toho, kdo je kdo, jakou mají kandidáti minulost, přítomnost a jaké mají představy o budoucnosti.

Zákon o přímé volbě bude chtít mnoho úprav a jedna z nich bude nezbytnost omezit množství peněz, které je možné využít na kampaň. Jinak se nebude jednat o rovný souboj kandidátů, nebude se jednat o demokratickou volbu, ale souboj marketingu a peněz a to popírá sám smysl přímé volby.

Nejsem voličem ani pana Zemana, ani pana Schwarzenberga a volby tedy pro mne dopadly špatně. Přesto mám dobrý pocit z toho, kolik lidí se dokázalo vymanit z hlavního proudu a nepodlehnout tlaku marketingu velkých peněz. Nestačilo to na změnu, ale určitě to stačilo ke zvednutí hlavy, pohnutí se z kolenou na nohy a k hrdému rozhlédnutí se kolem sebe. Jsme tady a je nutné s námi počítat. Lidé, kteří o svých volbách přemýšlejí, zkoumají komu dát hlas a hledají argumenty pro a proti. To je zpráva i pro profesionální politiky. V budoucnosti s tím budou muset počítat. A je to dobrá zpráva i pro slušné aktivní lidi, kteří se už nemusí bát vykouknout z ulit a mohou se pokusit vstoupit do veřejného života. Žádný z nezávislých kandidátů nezklamal, všichni si zachovali nadhled, dokázali argumentovat a dokázali se ctí a respektem k vůli voličů prohrát. A to prohrát se ctí, to je velké umění a něco to vypovídá o morální kvalitě. (Porovnejte s tím, jak svou prohru neunesl pan Okamura !)

Ať už druhé kolo dopadne jakkoliv, nestane se vlastně nic. Oba pánové jsou oběma nohama (jeden až po pás a druhý až po krk) ponořeni do současného dění. Měli a mají přímý vliv na to, co se dělo a děje. Nedá se ani v nejmenším očekávat, že by se něco změnilo k lepšímu. Takže pro nás, co jsme doufali v nějakou změnu, se vlastně nic neděje, musíme jen počkat na další příležitost a věřit, že do příště víc lidí pochopí, že přímá demokracie má sílu a potenciál ke změnám.

Snad se nevyplní nejčernější předpovědi typu, že pan Schwarzenberg udělá velkou levou a prolomí Benešovy dekrety nebo, že půjde na ruku ještě šílenějším pokusům jeho šedé eminence pana Kalouska o zdanění střední třídy a o ještě šílenější zdanění běžného občana, kdyby byl ve druhém kole zvolen prezidentem. Lidé si vůbec nevšimli, že tento pán zrušil mnoho Českých ambasád a má v plánu rušit další a že tím přímo ohrožuje naše zájmy v zahraničí a opouští nadějné trhy ve prospěch západních zemí, které v ten samý čas naopak zvyšují aktivity v námi opouštěných lokalitách. Lidé si nevšimli, že je hlavním tahounem církevních restitucí, které budou splácet ještě naše děti a za jejichž cenu mohla být provedena důchodová reforma. Lidé si málo uvědomují, že již nejméně dvakrát nechal svou osobnost použít jako výkladní skříň stran, které sehrály ne úplně čistou roli v naší politice. Ale uznávám, že přímá volba je věc každého a každý nese svou odpovědnost za svou volbu.

Snad se nevyplní nejčernější předpovědi typu, že pan Zeman pojme svůj úřad monarchisticky a bude do všeho strkat nos a bude dosazovat do pozic soudců a bankovní rady lidi, kteří nebudou na tyto pozice kvalifikovaní jinak, než vztahem k panu Zemanovi. Snad se nevyplní ani předpoklad, že pod jeho dohledem vznikne nějaká forma „nové opoziční smlouvy“, která naprosto vygumuje snahy o změnu a upevní pozice kmotrů, pokud bude pan Zeman zvolen prezidentem. Lidé zapomněli, pod tlakem současnosti, jak špatně fungoval stát v době premiérování pana Zemana a aroganci pana Zemana vnímají jako sílu, hulvátství vnímají jako vtipnost. Ale uznávám, že přímá volba je věc každého a každý nese svou odpovědnost za svou volbu.

Určitě by bylo fajn, aby nezávislí kandidáti pokračovali ve své politické aktivitě. Věřím, že si pan Franz uvědomil, že se nemůže jen tak vrátit do svého minulého života. Zpochybnil by tím legitimitu své nominace a vysmál by se tím více než 300 000 lidí, kteří jej volili. Je samozřejmě na něm, jak tuhle obrovskou energii přetaví a využije, ale musí být vědom toho, že v budoucí volbě by už lidé nevolili nezávislé kandidáty, pokud by se ukázalo, že nominace byla jen osobní hra, která měla sloužit k zviditelnění. Prostě není možné se vysmát lidem, kteří mu věřili.

Podobně jsou na tom obě dámy – paní Fischerová a paní Roithová. U profesionálních politiků pana Dienstbiera a paní Bobošíkové se pokračování v aktivní politice rozumí samo se sebou. A pokud by přestal být v politice aktivní pan Fischer, nikdo by si toho ani nevšiml. Pana Sobotku zradila jeho vlastní strana a to něco vypovídá o charakteru této strany. Myslím, že to byl poslední oficiální kandidát ODS, který si troufne do voleb bez podpory nasbíraných hlasů.

Přímá volba v mých očích obstála a je dobře, že tento nástroj v našem systému existuje a doufám, že jej budeme používat častěji a doladíme nedostatky, které se během této volby ukázaly.

 

Autor: Jan Papež | neděle 13.1.2013 11:28 | karma článku: 16,75 | přečteno: 1139x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15

V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)