Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nakonec jsem se rozhodl volit paní Zuzanu Roithovou

Když jsem před časem napsal pár blogů, ve kterých jsem kritizoval pana Okamuru a jeho snahu stát se prezidentem, dostával jsem v diskusích od spousty lidí, co proto a často se objevovaly názory, že pracuji v něčím žoldu, že ne nějaká strana platí za to, že očerňuji pana Dokonalého a budoucího Spasitele.  Šlo mi opravdu jen a jen to, aby čtenáři blogů uviděli tohoto pána i z jiného úhlu pohledu. Pohledu člověka, který pana Okamuru zná a přišel s ním do kontaktu a do názorového střetu. Člověka, který může z vlastní zkušenosti potvrdit, že je pan Okamura lhář, populista a má naprosto jiné cíle, než veřejně prezentuje.

Až do dnešního rána jsem nevěděl, koho budu volit. Věděl jsem jasně, koho volit nebudu (pan Fischer, pan Zeman, pan Sobotka a pan Schwarzenberg) a věděl jsem jasně, proč tyto pány volit nechci. Chci změnu v naší politické bažině a chci, aby ta změna vedla k hlubšímu dialogu, kultivovanější diskusi k tomu, že se objeví ve společnosti vzájemný respekt, úcta a země dostane někdy v budoucnu jasnou vlastní vizi a národní hrdost nebude sprosté slovo. Chci, aby společnost byla společností občanskou, ale bez anarchie a vlády vox populi. Chci, aby se díky této volbě dal příklad slušným lidem, že se nemusí bát vstoupit do veřejného života a vzít na sebe díl odpovědnosti a že je ostatní slušní lidé v této snaze podpoří. Ne negativně a populisticky, jak to hlásal pan Okamura, ale se zdravým optimismem a zdravým rozumem.

Posledních pár týdnu jsem si myslel, že budu volit pana Franze. Byla mi sympatická jeho snaha o vrácení politiky občanům. Díky tomu, že jsem studoval DAMU a v době mého studia na ní působil i pan Franz, vím, že je to velmi slušný člověk, který je schopen vnímat názory ostatních lidí a je schopný i korekce svých vlastních názorů. Morálka, čestnost a pracovitost jsou dobré předpoklady pro práci na změně. Proto jsem podepsal i jeho nominační archy. Moje sympatie má bezesporu i paní Táňa Fischerová, která svým životem a prací prosazuje hodnoty, které plně ctím a respektuji. Ale nakonec jsem se rozhodl, že budu volit paní Roithovou.

Dal jsem si práci, abych se podíval na její minulost, abych se podíval na to, jak působila v životě před politikou, jak pracovala na českém politickém pískovišti i na to jak funguje v evropském parlamentu. A musím přiznat, že se vždy chovala a chová velmi kultivovaně a zároveň velmi zásadově. Nečiní tak pro publikum, ale protože je jí takové jednání vlastní. Není to tedy tolik vidět, jak by asi bylo dobré pro tento způsob volby prezidenta, ale snad se najde dost lidí, kteří si dají tu práci a budou do poslední chvíle přemýšlet o tom koho volit.

Když si položím otázku: jakého potřebuji prezidenta? Pak si musím odpovědět: kultivovaného, slušného člověka, který bude zásadový v prosazování morálky a respektu ve společnosti, který nebude žít ve vysněných zámcích svých představ, ale bude oběma nohama na zemi. Člověka, který bude ochoten a schopen naslouchat „obyčejným“ lidem a všem, kdo chtějí v tomto státě tvořit a žít spokojený život. Člověka, který bude umět říct „NE“, když to bude třeba a zároveň bude mít schopnost propojit zájmy různých skupin obyvatelstva tak, aby zmizela ona destruktivní nálada a nevraživost, která nás drtí. Člověka, který bude mít respekt nejen doma, ale i v zahraničí a který má dost životních zkušeností a zároveň ještě dost energie, aby mohl chtít prosadit změnu.

 Pro mne to vše v tuto chvíli splňuje ze všech kandidátů právě jen paní Zuzana Roithová, proto jí dám svůj hlas a věřím, že podobných lidí bude alespoň 20% z voličů.

 

Autor: Jan Papež | pátek 11.1.2013 10:31 | karma článku: 22,36 | přečteno: 1279x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)