Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sdružení na obranu spotřebitele politiky

Stály u regálu s uzeninami. Jedna z nich držela v ruce velkou lupu. Sherlog Holmes a Dr. Watson. Studovaly obsah masa a dalších složek ve vystavených párcích. „To je ostuda, tyhle mají jen 38% masa a těch Éček! Máš ten seznam?“ Následovalo pečlivé studium emulgátorů a dalších přísad a porovnávání s archem papíru větším než nákupní taška. „To nemyslej vážně, fakt hrůza, dej to zpátky.“ Jeden balíček párků následoval druhý a výsledek byl stále stejný, nespokojené vhození balíčku zpět do regálu.

„Tyhle mají 71%  vepřovýho a 20% hovězího!“ Konečně vítězství. 20 minut hledání přineslo úspěch. Ještě před pár lety by se nad obsahem uzenin zastavil jenom někdo. Nevyrovnaná kvalita potravin, média a spotřebitelské organizace nás naučili zajímat se, starat se, ptát se a pídit se. Pro někoho se to stalo zpestřením života a trochu fetišem, ale ve své podstatě je to dobře. Je určitě dobře, když se staráme o to, co jíme a sem tam zabráníme tomu, aby naše těla dostala pekelnou dávku sajrajtu, co by neměl překročit práh prodejen.

Byla sobota, druhý den druhé kola voleb do senátu. Měl jsem cukání zeptat se návštěvnic Budějovického Tesca, zda byly volit. Ale nakonec jsem to nechal plavat. Byl jsem si téměř jistý tím, že volit nebyly. Možná by jejich volební účast trvala stejně dlouho jako výběr párků.

Tak jako jsme ještě před pár lety podceňovali výběr potravin, podceňujeme výběr politiků. Většina voličů nejde volit a řada z těch, kteří volit jdou, se moc netrápí s přemýšlením o tom, koho volit, dají na lákavé obaly a reklamní kampaně.

Vybrat párky je totiž mnohem jednodušší. Etiketa říká celkem jasně a přehledně z čeho jsou vyrobeny a můžete si výběr ulehčit lupou a archem papíru s přehledem přísad, emulgátorů a dalších „vylepšení“.  Kdo má rád vepřové, kuřecí, hovězí nebo telecí, má možnost jasné volby a po chvilce hledání jsou uspokojeni i ti, co rádi alianční směsi vepřového s hovězím, vepřového s kuřecím apod. Chce to trochu času a pátrání.

S kandidáty je to mnohem složitější. Žádný předpis nenařizuje, že se na etiketě nesmí lhát. Tak se nám snadno může stát, že volíme vepřové a ve skutečnosti je to kuřecí, že toužíme po telecím a dostaneme vepřové kůže, nebo zjistíme, že alianční směs má úplně jiný poměr ingrediencí, než jsme si mysleli. O emulgátorech, barvivech, přísadách všeho druhu a dalších různých „vylepšeních“ ani nemluvě. Nemůžeme se pak divit, že nám je z toho všeho pak nevolno a často jsme přiotráveni a propuká u nás chronické nechutenství. Politika nemá pro nás spotřebitele jasná pravidla.

Jenže to je stav, který politikům vyhovuje. Mohou si bez jakékoliv odpovědnosti a zábran namíchávat své „párečky“ jak jim libo a plnit regály lákavými obaly, tu modrými, tu oranžovými, či rudými a zelenými. Obsah nezaručen.

Krajské a senátní volby ukázaly, jak málo nás politika zajímá a jak málo si uvědomujeme, že jsme sami odpovědní za obsah svého žaludku a výběr politické potravy. Blíží se test našeho sebeuvědomění, test odpovědnosti sama za sebe, prezidentské volby. Bylo by fajn, kdybychom chtěli po 11 kandidátech, aby nám předložili jasné a průkazné etikety s obsahem svých „párečků“, včetně všech Éček a dalších přísad. A asi nezbude, než se i sami pídit po skrytých vadách.

Určitě by se hodilo nějaké Sdružení na obranu spotřebitele politiky, které by na politiku nazíralo stejně tvrdě jako spotřebitelská sdružení na potraviny, zboží a služby. Vždyť politika by měla být služba, tak proč netrvat na tom, že bude poskytována pořádně.

Autor: Jan Papež | středa 14.11.2012 17:30 | karma článku: 14,81 | přečteno: 780x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)