Tomio Rocky Okamura : chráněnec kmotrů nebo užitečný pitomec?

3. 01. 2012 1:45:00
Nikdy jsem pana Okamuru veřejně nekritizoval mimo obor cestovního ruchu, až do okamžiku kdy skočil šipku do vod politiky a začalo hrozit, že by mohl uspět a mít tak mnohem větší vliv na můj život a na život mé rodiny a mých blízkých. Když vidím to bláhové nadšení mnoha spoluobčanů ze zjevení „pana Čistého“, spasitele národa, nemohu jinak, než v rámci svých možností bránit takovému kopanci. Proč se ze všech politiků a politiků čekatelů věnuji právě panu Okamurovi ? Náhodou se vyskytuje tak blízko, že vidím skulinkami pod jeho masku a velikost jeho pokrytectví, vyčuranosti a nebezpečnosti pokládám za tak rozměrnou, že mi stojí za to se angažovat.

Obdivovatelé pana Tomia Okamury jsou v zajetí mnoha mýtů spojených s jeho osobou. Všechny stojí za hlubší rozbor, ale pro dnešní blog jsem si vybral dva základní mýty:

A) Tomio Okamura je úspěšný podnikatel v cestovním ruchu – majitel cestovní kanceláře Miki Travel s.r.o.

B) Tomio Okamura je čistá lilie v trnitém křoví naší politiky = nepatří mezi „NĚ“, je „NÁŠ“ a bude hájit naše zájmy

A) Kdykoliv se kdekoliv dočtete něco o panu Okamurovi, vždy je u toho dovětek: „úspěšný podnikatel“ nebo „úspěšný podnikatel v cestovním ruchu“. Z dostupných zdrojů (www.justice.cz) s dá celkem snadno zjistit, že se pan Okamura angažuje jako společník ve čtyřech společnostech a podle přiložených listin v Obchodním rejstříků lze vyčíst úspěšnost jeho podnikání:

BREAK2WIN

JAPA FOOD

U MACHTŮ

MEBIUS

Podíl TO ve firmě

7,50%

50%

10%

100%

Hospodářský výsledek

2010

-43000

chybí

-26000

0

2009

0

901000

8000

0

2008

0

-953000

8000

-16000

2007

0

0

586000

89000

2006

0

0

-228000

-131000

Podíl TO na HV

2010

-3225

-2600

2009

0

450500

800

0

2008

0

-476500

800

-16000

2007

0

0

58600

89000

2006

0

0

-22800

-131000

-52425

-3225

-26000

34800

-58000

Od roku 2006 jeho podnikání ve čtyřech dohledatelných společnostech vygenerovalo ztrátu – 52.425,-- .

V tabulce nenajdete společnost Miki Travel, ve které působí jako jednatel. Společnost mu nepatří a nikdy nepatřila. Ačkoliv je znám tím, že veškeré rozhovory s ním musí autorizovat, nikdy se neohradil proti tomu, že je často označován za jejího majitele. Na svých vlastních webových stránkách o Miki Travel píše tak, aby přímo nelhal, ale zároveň snadno nabyl čtenář dojem, že majitelem je:

Z ušetřených peněz odletěl do Londýna, kde jsou ústředí největších cestovních kanceláří dovážejících asijské turisty do Evropy a zkusil se jim nabídnout, že by pro ně zajišťoval služby v České republice a na Slovensku. A podařil se mu tam malý zázrak. Přesvědčil druhou a následně i největší japonskou cestovní agenturu, že je ten nejlepší a podepsal s nimi kontrakt. V té době neměl v Praze ani kancelář, dokonce ani telefon, ale risk se vyplatil. Vsadil na preciznost a poctivost, což jsou vlastnosti, které mnoha jeho konkurentům chyběly. Dnes už vozí do Čech přibližně 100 000 zahraničních turistů ročně.“ (zdroj www.tomio.cz)

Oněch zmíněných 100 000 zahraničních turistů ročně tedy nepřiváží pan Okamura, ale japonská cestovní kancelář JTB. A i společnost Miki Travel, která pana Okamuru zaměstnává, jako jednatele vykazuje podle dostupných zdrojů nepřesvědčivé výsledky – v roce 2006 ztrátu 67 tis. Kč, v roce 2007 profit 946 tis. Kč a v roce 2008 ztrátu 5 milionů Kč – další roky nejsou k dispozici.

V této souvislosti tedy prohlášení pana Okamury z 31. 7. 2011 vypadá trochu falešně:

Okamura: Do politiky se mi nechce. 65 tisíc mi za to nestojí

NA HRANĚ S XAVEREM Tomio Okamura o politické kariéře neuvažuje, platově by si totiž výrazně pohoršil. A v podobném postupu nevidí ani další pozitiva. Rád se totiž pohybuje mezi "normálními lidmi." Soudí ale, že Čechům chybí pevné morální vzory a že by veřejně činné osoby měly být odpovědné za své chyby.“ (zdroj Parlamentní listy.cz)

B) Mýtus „pana Čistého“

Pokud o sobě pan Okamura píše, že se rád pohybuje mezi normálními lidmi a myslí tím všechny, kteří nepatří k politikům, tunelářům a všem těm, kteří se nějak „ušmudlali“ během let minulých. Pak bych rád připomněl jen pár kapiček z moře jeho spolupráce právě s těmi, které si vybavujeme jako viníky za všechno co tak rád kritizuje.

krest_okamura_4.jpg

Jiří Paroubek pokřtil knihu Tomia Okamury

Křest knihy Tomia Okamury Český sen proběhl 15. dubna v pražské restauraci U Medvídků. Roli kmotra na sebe převzala celá řada osobností politického a kulturního světa.

Spolu s předsedou sociální demokracie Jiřím Paroubkem a hejtmanem Pardubického kraje Radko Martínkem se křtu zúčastnili například zpěváci Dalibor Janda a Jan Kalousek. .......... Jiří Paroubek i Radko Martínek popřáli knize Český sen mnoho úspěchů a spokojených čtenářů. „Jestli dokázal napsat byť i jen polovičku z toho, co prožívá a do čeho se v životě pustil, tak to musí být strašný bestseller,“ řekl o autorovi a jeho díle Radko Martínek.“ (zdroj web ČSSD)

krest_okamura_5.jpg

Jak ukazuje fotografie z křtin, dalším kmotrem byl pan Alexandr Vondra. Sešlost pana Paroubka, pana Martínka, pana Jana Kalouska a pana Vondry na jednom podiu v roli sudiček by mohla být úsměvná, ale je spíš absurdní. Pod tímto úhlem pohledu ovšem některá prohlášení „pana Čistého“ vypadají zcela jinak:

16. 06. 2011 – Nasepenize.cz (rozhovor o ekonomické situaci)

Úspora je odstranění prostředníků v případě zakázek pro obranu a za to Sašovi Vondrovi dík.

---

Pan Okamura si s politiky zahrává velmi rád. Rád jim pomáhá (snad nezištněJ). Zajímavé je jeho rozpětí od leva do prava. Vždy se ohrazuje tím, že se nemotá do politiky, ale podporuje kamaráda, dobrého člověka.

13.10.2008 – web CSSD

– Na sobotní odpoledne připravili sociální demokraté výlet parním vlakem z České Třebové do Moravské Třebové. Tentokrát se akce vedle kandidátů ČSSD do krajských voleb zúčastnil také odborník na cestovní ruch Tomio Okamura. „Přijel jsem podpořit svého kamaráda Radko Martínka, který kandiduje na post hejtmana Pardubického kraje. Nikdy se nevměšuji do politiky, proto podporuji Radka jako člověka, kterého si vážím od doby, kdy působil jako ministr," řekl v krátkém vystoupení Tomio Okamura.

okamura-podporil-martinka-04.jpg

31.8.2010 - Reflex

Pražská ODS v pondělí představila zlatý hřeb obecních voleb, svého volebního lídra-nelídra Jana Kalouska. A já konečně vím, koho a proč budu volit: Kalousek je dobrý kámoš a má rád sushi.

Takhle Kalouska představil člen jeho odborného týmu Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Doslova řekl: „Honza má dobře vybudované jméno, lidi ho mají rádi. Nebere úplatky. Je to můj kamarád.“

kalousek.jpg

5.5.2011 – Parlamentní listy

I když Tomio Okamura vehementně popírá to, že by plánoval v nejbližší době vstup do politiky, pokřtil včera svoji v pořadí již druhou knihu s názvem Umění vládnout. Kmotrou knihy se stala předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, požehnal jí i pražský arcibiskup Dominik Duka.

Pivo, hudba, zpěv. I tak by se mohl v poněkud pozměněném slovosledu popsat středeční křest knihy Tomia Okamury Umění vládnout.
Nebylo by to však vše tak zajímavé, pokud by se nedoplnila také jména lidí, se kterými tam bylo možno se setkat.

Arcibiskup Dominik Duka, Věra Čáslavská, Miroslava Němcová (ODS), Zuzka Rojbrová (KSČM), Vladimír Dryml, Jaroslav Foldyna (ČSSD), Petr Gazdík (TOP 09), Jiří Rusnok nebo Dagmar Navrátilová (VV). Tvářemi z Poslanecké sněmovny i Senátu se to ten večer ve známé pražské restauraci U Medvídků jen hemžilo.

kniha.jpg

Poslední kousek je už přímým a tvrdým útokem na pozici senátora, po které pan Okamura touží. Tvrdí, že se na prezidenta ještě necítí a potřeboval by to vše vyzkoušet jako senátor. Že by mu znělo lépe v prezidentské kampani pojmenování kandidáta: „pan senátor Okamura kandiduje na post prezidenta“? Ale jak se stát senátorem? Zavedené politické strany mají svých kandidátů dost a kandidáti si museli svou kandidaturu stranicky odpracovat. Tam by asi pšenka „panu Čistému“ nekvetla. Ale je tu jedna strana, která je na hraně volitelnosti a ta si populárního „pana Čistého“ bude jistě hýčkat a „pan Čistý“ může straně pomoci v „očistném“ procesu návratu na scénu. KDU-ČSL pana Čunka! Rázem se z pana Okamury stává křesťan a jistě se dočkáme veřejného křtu v některé významné katedrále.

Proto se můžeme v blogu pana Okamury dočíst:

Samozřejmě jsou tu i klesající volební preference, jejichž pokles se rozhodně v budoucnu nezastaví. (myslí tím velké strany) Naopak se do hry vrací KDU-ČSL, očištěná od největších prospěchářů a ostudných figur.“ (zdroj blog pana Okamury ze 14. 11. 2011)

Pokud jsem na v titulku položil otázku: Tomio Rocky Okamura : chráněnec kmotrů nebo užitečný pitomec?, je pro mne odpověď jasná. Pan Okamura je chráněnec svých kmotrů, kteří doufají, že na sebe strhne pozornost občanů, kteří nejsou spokojeni s prací velkých stran a zabrání tím posílení některých menších a poctivějších stran, nebo dokonce zabrání vzniku nějakého nového subjektu, který by tuto pozornost na sebe mohl strhnout. Být odměněn za tuto černou práci křeslem senátora nebo dokonce kandidaturou na prezidenta je pro velké strany cena přiměřená a pro pana Okamuru cena úžasná. Jeho ego by tím dosáhlo sebeuspokojení a navíc by se z toho dalo docela hezky a dlouho žít. Navíc pozice senátora neznamená vůbec žádnou odpovědnost, není třeba nic dokazovat, něco umět, něco vykonat.

Na závěr jedna anketní otázka pro všechny milovníky pana Tomia Okamury. Který ze zobrazených svatých mužů je pan Tomio ?

ktery.jpg

Autor: Jan Papež | úterý 3.1.2012 1:45 | karma článku: 45.76 | přečteno: 32364x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 607 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2848
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...