Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zoufalý zákon o trestní odpovědnosti právnických osob !

Čirý populismus, akt hlouposti nebo cílené vytváření prostoru k vydírání obchodních společností ? Další povedený výplod populistického snažení pana ministra spravedlnosti Pospíšila spatřil světlo světa. A jak bývá u tohoto pána zvykem, je to opět kousek, který jen dál zamotává už tak dost nepřehlednou situaci našeho právního systému. Navíc pan ministr při jeho zdůvodňování vědomě lhal.

Zákon zatím nevyšel a není tedy veřejně známa jeho poslední verze, ale už ve veřejné diskusi spojené s jeho schvalováním a vetem pana prezidenta došlo k zásadnímu zmatení pojmů. Na jedné straně se mluví o trestní odpovědnosti „právnických osob“ a na druhé straně o trestní odpovědnosti „firem“.  Náš právní řád pojem FIRMA nezná, neexistuje „firma s ručením omezeným“, „akciová firma“ apod., dá se tedy předpokládat, že zákon striktně vymezí okruh právnických osob, na které se zákon vztahuje. S největší pravděpodobností to budou pouze obchodní společnosti.  A v tom je zakopaný pes, klasického postupu pana ministra Pospíšila. Rád totiž přiděluje svou spravedlnost výběrově.

Právnickou osobou je totiž v naší společnosti kdekdo. Jsou to nejen obchodní společnosti, ale i sdružení fyzických nebo právnických osob (např. bytová družstva, sdružení nájemníků apod.), nestátní nezisková organizace (nadace, církve), veřejnoprávní právnické osoby (obce, kraje a při sporech s občanem i stát), vysoké školy a v neposlední řadě i politické strany.

Všem těmto právnickým osobám se může přece přihodit úplně to samé, co obchodní společnosti – někdo odpovědný (nebo neodpovědný) z jejího středu provede něco, co bude v seznamu „hříchů právnických osob“. Policie, vědoma si toho, že je vlastně jedno, zda odhalí konkrétního viníka, prohlásí, že se konkrétního viníka nepodařilo odhalit a obviní právnickou osobu, státní žalobce vše odsouhlasí (nemusí mít výčitky, vždyť tím neohrozí nikoho konkrétního) a soudce právnickou osobu odsoudí, protože to bude společensky vhodné. Proč by tedy do této Pospíšilovi pasti měly padat pouze obchodní společnosti? Proč ne např. politické strany? Proč ne stát? Nebo sdružení vlastníků bytů?

Zastavme se jen u několika hříchů, které jsou na seznamu:

„pohlavní zneužití“ – jsem asi úplně mimo, ale nedovedu si představit, že by moje společnost mohla někoho pohlavně zneužít. Dovedu si představit, že se tak může provinit někdo konkrétní, nebo že se taková událost může udát v prostorách společnosti. Pokud se tak stane a policie neobjeví pachatele, bude před soud postavena moje společnost? Soud ji bude pokutovat nebo ji dokonce zruší? Zruší soud sdružení vlastníků bytů za to, že někdo na schodech jejich domu někoho pohlavně zneužil? Sebere členům takového sdružení byty? Zruší soud některou církev za pohlavní zneužívání?

„poškozování finančních zájmů Evropských společenství“ – jeden z nejšílenějších hříchů, kterých se může právnická osoba dopustit. Zákon totiž vůbec nespecifikuje, co to je „finanční zájem Evropského společenství“. To zřejmě bude na kreativitě žalobce, aby takový zájem určil a na jeho „souhře“ se soudcem. Zneužít podobně vágně určený hřích je tak snadné, že ho jistě velmi brzy budou využívat různé nátlakové skupiny k vydírání podnikatelů a dopad zákona bude úplně opačný, než jak se jím holedbá pan ministr Pospíšil.

„vyhrožování s cílem působit na úřední osobu“ – napsal jsem před několika dny docela ostrý dopis vedoucímu Pražské správy sociálního zabezpečení, protože mi protiprávně již 9 měsíců nevyplácí nemocenské dávky. V dopise mu „vyhrožuji“, že budu PSSZ žalovat u soudu a po něm osobně budu žádat náhradu škody, kterou tím působí mě a mé rodině. Určitě jsem tím dopisem „vyhrožoval s cílem působit na úřední osobu“, když policie neodhalí, že jsem ten dopis napsal já (a i to se může v našem státě přihodit) a dopis byl na hlavičkovém papíře mojí firmy, bude v budoucnu za takový hřích potrestána moje firma? Při kvalitě naší justice, tak úspěšně vedené panem ministrem Pospíšilem, se i tak absurdní věc může klidně stát.

„nadržování“ – nadržování komu, v čem?

Nejméně polovina hříchů, uvedených v seznamu k tomuto zákonu je podobně zoufalých, nekonkrétních, snadno zneužitelných. Druhá polovina je postižitelných i bez tohoto zákona, ale vyžaduje to dobrou práci orgánů v trestním řízení, státních zástupců a soudů. A o to zřejmě jde. Místo tlaku na zlepšení práce justice, vytvořit šedou zónu, alibi pro justici, nástroj, který se použije všude tam, kde si spravedlnost nebude vědět rady. Zalepí svou špatnou práci „vteřinovým lepidlem“ zákona o trestní odpovědnosti právnických osob.

Pan ministr Pospíšil prohlásil v rozhovoru pro Český rozhlas:

„Je třeba si uvědomit, že takovýto zákon mají dnes všechny země Evropské unie a všechny země OECD a my díky tomu, že tuto právní úpravu nemáme, tak se dostáváme do izolace, byli jsme umístěni téměř na takzvanou černou listinu OECD a všechny tyto věci nás na mezinárodním poli poškozují a snižují zájem mezinárodních investorů Českou republiku.“

 

A to vědomě lhal. Např. Německo takový zákon nemá, nemá ho ani Španělsko a nemají ho v takové absurdní podobě ani některé další státy. Je to obvyklá výmluva našich politiků, že něco činí, protože je k tomu nutí Evropská unie. Velmi často to není pravda a není to pravda ani v tomto případě.

Pokud ovšem má, díky vůli našich poslanců platit, měl by platit na všechny právnické osoby, tedy i na politické strany, protože i na jejich půdě se sem tam někdo pohlavně zneužije, sem tam někdo poškodí finanční zájmy Evropských společenství, sem tam někdo vyhrožuje s cílem působit na úřední osobu a sem tam někdo někomu nadržuje. A i zbytek seznamu se dá na politické strany aplikovat velmi snadno. A navíc u politických stran si můžeme být všichni naprosto jisti tím, že v jejich vodách policie nikdy neobjeví žádnou konkrétní osobu, která by za něco mohla a justice páně Pospíšila nikdy žádnou konkrétní osobu z politiky neodsoudí. Hodilo by se tedy mít možnost odsoudit politickou stranu, a sem tam nějakou třeba i zrušit.

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Papež | čtvrtek 8.12.2011 8:45 | karma článku: 17,75 | přečteno: 1410x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)