Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Arabské jaro se mění v mrazivou arabskou zimu

Naivní představa o rychlé „facebookové revoluci“ se hroutí v jedné arabské zemi po druhé. Místo rychlokvašné demokracie se ujímá moci konzervativní islamismus a dříve nebo později odhodí i svou masku otevřenosti a mírumilovnosti. Arabské jaro nebude mít čas rozkvést a propadne se rovnou do mrazivé zimy.  

Když jsem ve svém blogu v únoru letošního roku napsalo situaci v Egyptě, že:“  V čele musí být nesmírně silná a respektovaná autorita. Vůdce, který za mnoho obyčejných lidí vyřeší jejich problémy. Vůdce, který udrží respekt a sílu země ve vnějších vztazích a který bude mít vizi jak vylepšit život obyčejným chudým Egypťanům.“, kritizovali mne někteří čtenáři jako milovníka autoritativních vůdců. Bylo to ale jen pouhé konstatování skutečnosti, která je jasná každému, kdo se v těchto zemích nějakou dobu pohybuje.

Dějiny jednou ocení bývalého prezidenta Mubaraka a to i za způsob odchodu ze své pozice. Nedovolil, aby se jeho země propadla do zmaru a sebevražedné občanské války jako tomu bylo v Libyi a jako tomu zřejmě bude v Sýrii. Odešel a odmítl i politický azyl v Izraeli. Musel si přitom být vědom toho, že bude obětován. Svým včasným odchodem umožnil armádě, aby převzala moc jako záchrance a ne jako uzurpátor a tím zajistil pokračování fungování státních institucí a dal všem čas na přípravu voleb. Kromě Izraele ho zradili všichni západní spojenci. Zachovali se zbaběle, populisticky a idiotsky.

V Egyptě žije přes 80 milionů obyvatel a z toho je více než 90% islámského vyznání. Jen šílenec mohl doufat v to, že volby dopadnou ve prospěch otevřené společnosti. Jedna silná osobnost, jedna silná autorita musí být nahrazena jinou silnou osobností, jinou silnou autoritou. Alternativa k panu Mubarakovi, která by byla ochotna pokračovat v jeho politice „mostu mezi západem (Izraelem) a arabským světem (Palestinou), na egyptském politickém kolbišti není. Jediná silná autorita, která je k mání jsou islamisté. Více než 2/3 (především na venkově) obyvatel nevnímají turistiku a zahraniční obchod jako potřebnou věc, protože z ní nemají přímý profit. Jejich život je velmi prostý a je spojený především s nutností uspokojit základní životní potřeby.  S nimi si islamisté v podstatě mohou dělat, co chtějí.

Zahraniční politiku Evropské unie neurčuje Brusel, ale Paříž, Berlín a Londýn. Zahraniční politiku NATO neurčuje vedení aliance, ale Washington a Londýn. Především NATO propáslo svou šanci. Členem NATO je Turecko a to mělo v jarních měsících nebývalou šanci dění ovlivnit. Turecký model byl pro moderní část společnosti v Tunisku, Egyptě a Sýrii lákavým vzorem. Turecko mělo dokonce silnou podporu Izraele. Sebestřednost francouzského prezidenta a nerozhodnost amerického prezidenta nedovolili Turecku stát se respektovaným a silným prostředníkem v celém procesu. Nehorázná agrese do Libye pak tureckou snahu paralyzovala úplně.

Je neuvěřitelné, že i v tuto chvíli, kdy je každému jasné, že Západ svým přístupem zpackal, co se dalo, rozhazují západní představitelé úsměvy všemi směry. Nechávají se fotit s „demokratickými představiteli Libye“ a tvrdí, že situaci v Egyptě vyřeší volný trh a volný přístup ke vzdělání. Musím si klást otázku, zda jsou tak naivní, nebo jsou idioti nebo jen dělají idioty z nás ostatních a vnímají svět pouze horizontem příštích voleb ve svých vlastních zemích a horizontem profitu firem, na které jsou napojeni. Takový přístup se Evropě nemusí vyplatit. Radikální islamisté nejsou nebezpečím jenom pro Tunisany, Egypťany, Libyjce, Jemence a Syřany, ale jsou velkým nebezpečím právě pro Evropu, která leží, co by kamenem dohodil.

Pokud bude v Egyptě po vítězství islamistů zavedeno právo šaría, postihne bezprostředně nejméně 10 milionů koptských křesťanů a egyptskou inteligenci. Nastane exodus do Evropy se vším, co s tím souvisí. Z Tuniska bude vytlačena židovská menšina, která má velmi silný vliv na ekonomiku a turistiku. Libye se propadne do dlouhého krvavého chaosu, kde všichni bojují proti všem. Jemen bude skvěle fungující základnou Al Kajdy a Sýrie bude trvalým nebezpečím pro Izrael. Těžko předvídat co se stane v Alžírsku a Maroku, ale dá se očekávat, že i tam islamisté zvednou hlavu a budou se snažit ujmout moci.

Zdá se to příliš pesimistické?  Možná, ale arabský svět je v pohybu a náš vliv na něj slábne. Pokud mají představitelé Západu ještě nějakou možnost (třeba právě ve spolupráci s Tureckem), je možná poslední příležitost ji využít. Jinak nás nečeká nic dobrého.

Autor: Jan Papež | pátek 2.12.2011 9:00 | karma článku: 27,41 | přečteno: 1512x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)