Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nehoráznost v novele zákona „O veřejném zdravotním pojištění"

Ode dneška je platná novela zákona „O veřejném zdravotním pojištění“ a jedna ze změn se brutálně nabourává do našich svobod. Podle této novely máme jako pojištěnci velmi omezenou možnost přestupu od jedné pojišťovny ke druhé. Jsme tak ze zákona rukojmími svých pojišťoven a nezbyla nám tak ani ta poslední možnost ovlivnit jejich chod – tedy odejít a poskytnout tak své peníze jiné pojišťovně, ke které budeme mít více důvěry, než k té původní.

Když se podle nových pravidel rozhodneme odejít od své pojišťovny např. 2. července 2012, tak můžeme být zaregistrováni u nové pojišťovny až 1. ledna 2014! Rok a půl budou naše peníze dál docházet subjektu, se kterým nechceme mít nic společného!

Stát nás donutil k tomu, abychom se stali součástí systému veřejného zdravotního pojištění a stát nám předepsal (a jistě bude rád dál předepisovat) kolik peněz do tohoto systému musíme povinně odvádět. Jako pojištěnci nemáme ale vůbec žádný vliv na chod pojišťoven, u kterých jsme registrováni. Na počátku systému ani nebylo jasné, zda jednotlivé pojišťovny budou nabízet odlišné služby a zda bude mít nějaký význam odpovědně vybírat, u které pojišťovny se máme zaregistrovat. Ukázalo se ale, že tento zvláštní mezistupeň mezi námi a výkonným zdravotním systémem má nebývale velký vliv na celkovou úroveň zdravotní péče a v podstatě ovládá tok peněz od pojištěnců ke zdravotnictví. Tato šedá zóna se stále častěji stává noční můrou pojištěnců a zdravotníků. Přitom se stát i pojišťovny tváří, že peníze vložené do systému pojištěnci jsou státní peníze. Je třeba stále dokola zdůrazňovat, že to nejsou státní peníze, ale peníze pojištěnců, odvedené do systému podle pravidel určených státem. Právě svoboda výběru pojišťovny zaručovala a potvrzovala skutečnost, že se jedná o peníze pojištěnců. Svým svobodným rozhodnutím o registraci u té či oné pojišťovny pojištěnec rozhodoval o tom, kam jeho peníze půjdou. Toto právo je nám novelou zákona prakticky odepřeno.

Chci mít právo odejít od své pojišťovny kdykoliv to uznám za vhodné (samozřejmě s nějakým rozumným časem na přestup, např. 1 až 2 měsíce a možná i za rozumný manipulační poplatek). Pokládám to za své právo, o které mne nemůže připravit ani komunita neodpovědných poslanců a spících senátorů.

Není přece možné, abych např., jako pojištěnec VZP nemohl reagovat svým odchodem na tunelování pojišťovny. Není možné mne nutit k tomu, abych nadále poskytoval své peníze tak neodpovědné organizaci, s tak neodpovědným vedením. Každý pojištěnec svou registrací poskytuje své peníze své pojišťovně a nejen to, poskytuje jí i moc a podporuje její váhu na trhu. Pokud by pojištěnci VZP ihned po zveřejnění kauzy elektronických zdravotních knížek požádali o registraci u jiných pojišťoven, srazili by aroganci této organizace na kolena a její vedení by přišlo o svou moc a možnost dalšího tunelování peněz pojištěnců.

Je patrné, že si to vedení pojišťoven a především papaláši ve správní radě a dozorčí radě VZP uvědomili a pokusili se novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění zakonzervovat současný stav a zkomplikovat přechod mezi pojišťovnami do takové míry, aby si většina lidí s přestupem nedala práci.

Není možné, aby zákon o veřejném zdravotním pojištění zůstal v této nedemokratické podobě, není možné, abychom byli rukojmími zdravotních pojišťoven, a není možné, aby s námi naši páni poslanci a senátoři manipulovali takovým brutálním a nehorázným způsobem.

 

Autor: Jan Papež | čtvrtek 1.12.2011 9:00 | karma článku: 45,55 | přečteno: 8497x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)