Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrozí cestovním kancelářím Thomas Cook a Neckermann krach?

V posledních dnech se stále častěji spekuluje o tom, že druhá největší cestovní kancelář v Evropě Thomas Cook prochází velikou finanční krizí. Není schopna splácet své úvěry a je nucena vyjednávat s věřiteli. Do skupiny Thomas Cook patří mimo jiné i u nás známe cestovní kanceláře Neckermann, Bucher Last Minute a letecká společnost Condor.

Hrozí této skupině opravdu krach?

Cestovní ruch je podnikání velice konkurenční a v posledních letech je celý obor pod obrovským tlakem. Ekonomická krize, výbuchy sopek, tzv. arabské jaro, dlouho trvající povodně v Thajsku, jaderná havárie v Japonsku apod. Tento tlak se netýká pouze malých a středních kanceláří, ale i těch největších a plošně po celém světě. Na rozdíl od bank a leteckých společností nemohou cestovní kanceláře čekat žádnou pomoc od svých vlád, veřejné prostředky jsou pro ně nedostupné. Thomas Cook a jeho dceřiné společnosti zkrachovat mohou, stejně jako kdokoliv jiný.

Mají mít čeští turisté strach?

Tady už není odpověď tak jednoduchá a jednoznačná. V rámci skupiny Thomas Cook působí na českém trhu cestovní kancelář Neckermann (registrována jako Thomas Cook s r.o.). Thomas Cook s r.o. je řádně registrovanou cestovní kanceláří, má platnou pojistku a je členem naší asociace. Ovšem na našem trhu působí ve dvou polohách, prodává své vlastní zájezdy a prodává zájezdy vytvořené jinými subjekty v rámci skupiny Thomas Cook. A v tom je složitost pro klienty.

Pokud si koupí zájezd pořádaný českou společností Thomas Cook s r.o. je zájezd chráněn zákonem 159. Pokud si ovšem koupí zájezd pořádaný někým jiným a na cestovní smlouvě není jako pořadatel označený Thomas Cook s r.o., je již riziko mnohem větší. Český zákon 159 jde totiž v ochraně spotřebitele nad rámec evropských předpisů a klienti českých cestovních kanceláří mají zajištěný nejenom návrat z dovolené, ale i peníze, které uhradili a na dovolenou ještě neodcestovali. Německé a rakouské cestovní kanceláře tyto peníze ve většině případů nezaručují.

Je tedy dávat velký pozor na údaje napsané v cestovní smlouvě. To se samozřejmě netýká pouze cestovní kanceláře Neckermann (Thomas Cook s r.o.), ale všech agentur prodávajících provizně zájezdy německých a rakouských cestovních kanceláří. Je třeba si uvědomit, že tyto agentury nenesou za nic odpovědnost, jsou pouhými zprostředkovateli (i když se mnoho z nich tváří jako zkušení tvůrci zájezdů a matou tak své klienty). Veškerou odpovědnost za jakékoliv potíže samozřejmě „posunou“ na pořadatele zájezdu. Setkávám se často, že cestovní smlouvy nabízené některými agenturami jsou záměrně tak zmatečné, že klient vůbec netuší, kdo je ve skutečnosti pořadatelem, kdo nese odpovědnost a zda jsou chráněni podle našich nebo zahraničních předpisů. V případě krachu zahraniční cestovní kanceláře to může velmi fatální detail. Vyžadujte přesné informace o obsahu a ochraně zájezdu, o pořadateli, o kvalitě služeb a vše vyžadujte zaznamenat do cestovní smlouvy. Kdo vám odmítne takové informace poskytnout nebo je písemně potvrdit ve smlouvě, je pro vás velmi velké potenciální nebezpečí. Toto vše platí samozřejmě i pro nákup na internetu!! Tam je nedostatků mnohem více než k kamenných prodejnách.

Stručný připomenutí toho, na co si máte dávat pozor najdete na mém blogu :

http://janpapez.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=177392&bk=17011

Každý rok zkrachuje v Německu a v dalších státech EU několik cestovních kanceláří. V tom není Česká republika žádnou výjimkou. Mýtus o německých cestovních kancelářích, které nemohou zkrachovat, nemají žádné reklamace a poskytují jen a jen dokonalé služby, je prostě jen mýtus. Je živený některými novináři z deníků, které vlastní němečtí podnikatelé a především agenturami, prodávajícími provizně zájezdy německých cestovek. Lidé z těchto agentur velmi aktivně „pracují“ na chatech a v diskusích, kde pomlouvají české cestovky a vynášejí do nebe ty německé. Určitě se jich několik najde i v diskusi k tomuto blogu. Je to často až úsměvné, jak porovnávají hrušky s jablky, jak si vymýšlejí, ale už dávno s tím nebojuji. Argumenty jsou zcela jasné a kdo má rozum seznámí se se všemi podmínkami a pak si vybere zájezd podle svých potřeb, jedno zda u české nebo německé cestovní kanceláře. Ostatně platí: za výběr nese odpovědnost každý sám. Jen je nutné, aby pro takový výběr měl každý kvalitní a pravdivé podklady.

Ať už to dopadne se skupinou Thomas Cook jakkoliv, je to určitě správný okamžik uvědomit si některé podstatné věci a neřídit se pouze mýty.

 

 

Autor: Jan Papež | čtvrtek 24.11.2011 9:11 | karma článku: 10,57 | přečteno: 1636x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)