Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohádka o fackách, cikánovi Dežovi s mačetou a tlusté knize

Bylo nebylo, za sedmero řekami a sedmero horami, kdesi na konci království v protáhlém výběžku vbíhajícím k sousedům se probudil cikán Dežo. Zlehka odstrčil svou ženu Eržiku a vysoukal se z postele. Rukou sáhl opatrně pod polštář a vytáhl starou mačetu. V kuchyni přejel nablýskaný kov brouskem Karborundum a prstem vyzkoušel ostří. Kdyby měl lepší náladu a kdyby nebyl Dežo, určitě by se usmál a snad by se i pyšně nadechl. Ale byl Dežo a náladu měl pod psa.

„Tak dneska poteče krev“, pošeptal a natáhl si na potetované tělo tílko bez rukávů. Přes břicho trochu (dost) nesedělo, ale co na tom, chlap má mít pořádnou váhu. Mačetu zdědil po tátovi a ten zase po svém tátovi, pamatovala toho opravdu hodně a viděla i kus světa. Táta s ní „pracoval“ v okolí Košic a děda dokonce někde v Němcích. Dežo zastrčil mačetu za opasek a vyrazil z domu. Právě se začalo stmívat. Rodinka si odpoledne zdřímla a trochu se to protáhlo. Kdyby ho po obědě Eržika nevytočila a kdyby nebyl Dežo, určitě by se sentimentálně zaculil nad spící rodinkou. Ale byl Dežo a Eržika ho v poslední době fakt štvala.

Za pár hodin už o tom slyšelo celé království: cikán Dežo vešel do hospody a posekal mačetou prvního bílého frajera, který měl nějakou hloupou poznámku o cikánech. Frajer teď leží v královské nemocnici a Dežo na slamníku v šatlavě. Kdyby pokládal bílé frajery za lidi a kdyby nebyl Dežo, určitě by teď litoval těch 16 sečných ran a toho, že možná ten bílý frajer přijde o ruku. Ale byl Dežo a litoval jenom toho, že přišel o svou mačetu. Dokonce by se mohlo zdát, že se i usmál. Venku začalo svítat.

….

V hlavním královském městě se právě probouzel správce královské pokladny Bechyně (prosím nezaměňovat s  „bachyně“). Moc toho nenaspal. Ne že by ho trápila královská pokladna, to už dávno ne. Ne, že by ho trápilo, že ho nikdo nemá rád, na to si už dávno zvykl, a navíc ti mravenci v podhradí mu stejně byli vždycky lhostejní. Není ho dost vidět! Málo se o něm píše v královských novinách a v královské televizi nebyl nevím jak dlouho! To je ta noční můra, pro kterou nemůže spát. Nic z toho samozřejmě nebyla pravda. Bylo ho všude až až, ale vysvětlujte to někomu, kdo se má tak rád.

Zabloudil očima k nočnímu stolku. Kdyby to uměl a kdyby to nebyl Bechyně, usmál by se. Ale byl to Bechyně a proto se jen jízlivě zašklebil. Řešení mu nabídla myšlenka z té tlusté knihy:

„Propaganda, která přináší žádaný výsledek, je dobrá, každá jiná je špatná… Z toho důvodu je nesmyslné říci, že něčí propaganda je příliš primitivní, příliš krutá, příliš brutální nebo příliš nečestná, neboť na žádném z těchto výrazů nezáleží…. Propaganda je vždy prostředek k cíli.“

Když se do knihy před půlnocí začetl, dostal zprávu, že kdesi ve výběžku na konci království jakýsi cikán Dežo posekal mačetou spoluobčana. Nešlo o nic osobního. Občan provokoval a Dežo mu naložil. Noviny, televize, rádia, všichni píší a mluví jen o Dežovi. Jako by sama prozřetelnost spojila Dežu s tlustou knihou v rukách správce pokladny. Celou noc se mu ta myšlenka honila hlavou.

Bechyně se posadil na posteli a rukou pohladil knihu. „Ten malý kulhavý ďábel!“, pošeptal a myslel tím Josepha Goebbelse, o kterém tlustá kniha vyprávěla. Posnídal nad novinami, juknul na zprávy v televizi, zaklapnul aktovku a vyrazil z domu. Kdyby lidi v podhradí nepokládal za mravence a nebyl Bechyně, litoval by občana se 16 sečnými ranami a vymýšlel by, jak mu pomoci. Ale byl Bechyně a litoval jenom toho, že si svou tlustou knihu nepořídil dříve.

Za pár hodin o tom slyšelo celé království: správce státní pokladny zfackoval mladíka, který na něj pokřikoval nějaké hloupé poznámky o jeho charakteru. Mladík je neznámo kde a Bechyně vtipkuje na tiskové konferenci královské rady. Kdyby žil Bechyně v normálním království a nebyl Bechyně, ležel by teď na slamníku v šatlavě. Ale je Bechyně a těší se, jak je ho konečně všude vidět a ještě víc se těší, jak si večer lehne do postele a začte se do své tlusté knihy.

…..

„Naši popojeli“, zašeptala Eržika Dežovi. „Jdeme všichni do královského města, tam můžeš naložit frajerovi, co má kecy a nejdeš do šatlavy. A mačetu máš už doma, čornuli jsme ji na stanici.“ Kdyby mu v tom nebránili mříže a kdyby nebyl Dežo, určitě by Eržiku láskyplně objal. Ale byl Dežo a myslel jen na svou starou mačetu. Mohlo by se zdát, že se i usmál.

 

Tlustou knihou je míněna kniha: Goebbels - pán myšlenek Třetí říše (Irving David)

 

Autor: Jan Papež | čtvrtek 22.9.2011 9:49 | karma článku: 17,05 | přečteno: 1376x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)